1. 19-08 10:00 DK ds S. Zuidema (Heemskerk)
  2. 26-08 10:00 DK ds A. Hoekstra (Amsterdam)
  3. 02-09 10:00 MK ds M. Visser, Avondmaal
  4. 09-09 10:00 MK ds M. Visser en pastor F. van der Louw, Gemeentedag

U bent hier: Home - Onze kerk - Morgensterkerk - Details van de bouw

Details van de bouw

De Morgensterkerk is opgetrokken uit baksteen en dat is zo consequent doorgevoerd, dat zelfs de vloer van de kerk uit baksteen bestaat. Het tapijt onder de liturgische tafel is 4,5 bij 2,5 meter en is door gemeenteleden geknoopt met 187596 stukjes wol.

De kerkzaal doet denken aan een Noord-Hollandse stolpboerderij met grote dakvlakken. Het kost je in de kerk niet veel moeite om aan de vorm en het licht van een grote boerenschuur te denken. Bij de bouw van de kerk werd in de muur bij de meditatieruimte een loden koker ingemetseld. In die koker zat een stuk perkament met daarop alle namen van de gemeenteleden.

Het doopvont in de kerk bestaat uit een Drentse zwerfkei, waarin een klein kommetje is gebeiteld (door catechisanten) voor het doopwater. Het doopvont staat op de eerste paal die werd geheid, toen met de bouw van de kerk werd begonnen. Ook daarin zit een mooie boodschap. Zoals het doopvont staat op de eerste paal, mogen wij ons leven bouwen op God, de Eerste, die met ons leven in de doop een nieuw begion maakt. Zijn beloften staan rotsvast.

Op die eerste steen staat de volgende tekst: "Deze steen verzegelt de naam van hen, die in dienst van hun Meester deze kerk bouwden voor de verkondiging van Zijn blijde boodschap".
Op de steen staat verder de datum en een bijbeltekst.

Heel bijzonder is het glas-in-beton aan de zijkant van de kerkzaal. Dit glas is ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Max Reneman, die vaker had gewerkt met glas in beton. De ruimte waar dat glas zich bevindt, was oorspronkelijk gedacht als een meditatieruimte, maar al bij het 25-jarig jubileum van de Morgensterkerk uitte ds. Meijer zijn spijt dat die functie nooit van de grond is gekomen. Het glas-in-beton blijft niettemin zijn eigen boodschap uitdragen. De ochtendzon schijnt namelijk door de kleuren van het kerkraam heen, waarin ook een ster herkenbaar is, zodat daarmee wordt uitgedrukt dat Christus - de blinkende Morgenster - aanwezig is als wij daar onze diensten houden. Naar het licht van Christus is de Morgensterkerk vernoemd.