1. 19-08 10:00 DK ds S. Zuidema (Heemskerk)
  2. 26-08 10:00 DK ds A. Hoekstra (Amsterdam)
  3. 02-09 10:00 MK ds M. Visser, Avondmaal
  4. 09-09 10:00 MK ds M. Visser en pastor F. van der Louw, Gemeentedag

U bent hier: Home - Jongeren - Tieners - Kerkentocht

Kerkentocht

Elk jaar wordt me weer gevraagd of ik dit keer mee ga naar Taizé, gezellig met de hele groep. En elk jaar moet ik toch weer nee zeggen.

'Ik ben nog te jong.' 'We weten nog niet wanneer we op vakantie gaan.' Of 'We gaan die week al op vakantie.' Dat ik elk jaar weer moet bekennen dat ik er niet bij zal zijn, wil nog niet zeggen dat ik niet mee wíl. Tijdens de nacht van je leven die elk jaar weer wordt georganiseerd, geniet ik altijd van de Taizévieringen die we midden in de nacht houden. Oké, de lange stiltes waarin je wel of niet wakker blijft, helpen daar wel aan mee, maar toch word ik (die stiltes buiten beschouwing gelaten, want wie wordt daar nou niet rustig van) erg ontspannen door de Taizédiensten.

Ik had net een week vol stress achter de rug, dus deze kerkentocht kwam als geroepen. We verzamelden met elkaar bij de Vredevorstkerk en nadat een paar mensen spontaan mee wilden, gingen we met zijn dertienen op pad. We dachten dat het even zoeken zou zijn, maar onze chauffeur had de Nassaukerk snel gevonden. We werden, nadat we een strenge mevrouw die het geld nauwkeurig telde om te zien of het wel genoeg was, gepasseerd hadden, erg vriendelijk ontvangen. We bleken iets te vroeg te zijn, maar dat maakte niet uit, iedereen was heel blij dat er zomaar zo'n grote groep aansloot bij het avondmaal. Het avondmaal, ja, want op initiatief van een paar leden organiseerde de Nassaukerk een avondmaal, bedoeld om samen een band op te bouwen, voordat we de dood van Jezus zouden herdenken. We gingen verdeeld door de ruimte zitten of sloten ons aan bij tafeltjes waar al mensen zaten. Het idee was om elkaar te leren kennen. Er lagen al vragen voor ons klaar om het gesprek een beetje op gang te helpen. Het was erg leuk om met mensen te praten die je eigenlijk nog niet kent, al ging het gesprek wat moeizaam, omdat we Engels moesten praten, vanwege een vluchteling die bij ons aanschoof. We hadden het heel gezellig, alleen de gesprekken bleven dus wel een beetje aan de oppervlakte. Het eten was erg goed gelukt ontdekten wij ietwat verbaasd, een half uur nadat we hadden vernomen dat "het eten dat jullie gaan eten is gekookt door iemand die vanavond 70 mensen gaat voeden." We waren verbaasd, omdat het koken voor een grote groep vaak mislukt. De maaltijd was geslaagd en dat betekende ook heel veel afwas. Gelukkig hadden wij dertien paar handen meegenomen waarvan sommige handen wel wilden helpen, dus de afwas was zo gedaan.

Hierna werden we verzocht de kerkzaal te betreden in stilte, maar het was toch wel fijn dat er mensen met bordjes waar "stilte" opstond rondliepen. De dienst zelf vond ik erg rustgevend. Het samen zingen en bidden was fijn. Een jongen leidde de dienst een beetje door (gelukkig) elke keer als eerste (en zuiver) in te zetten. Als hij ons op gang had gebracht, zong hij er in het Latijn een tweede stem doorheen. Het was fantastisch om met hem te mogen zingen.

Ook hier vierden we weer het avondmaal. We deelden brood met elkaar door een stukje brood aan de persoon links van je te geven en het hele brood naar rechts. Gelukkig werd ons nog even toegefluisterd dat "het heus wel goed" kwam. Dat was fijn. En het kwam ook goed. We verlieten de dienst na afloop in stilte. Stiekem hoopte ik dat we, zoals we dat vaker doen bij de kerkentocht, het zouden nabespreken met elkaar, maar het was laat en we waren al uitgelopen, dus vertrokken we snel naar huis. En eindelijk ontspannen hielden we een karaoke in de auto. Het was gezellig!

Eline van den Berge