U bent hier: Home - Heemskerk - Economie

Economie

Aan de economische ontwikkelingen is zichtbaar hoe een regio zich als geheel ontwikkelt ten opzichte van andere regio`s. Heemskerk hoeft niet te klagen over de economie, er is veel werkgelegenheid in diensten en industrie. Nederland is geen ontwikkelingsland maar geeft wel veel geld hiervoor uit. Bestaansbronnen zijn middelen voor de bewoners van een regio om inkomen te verwerven. Daarbij wordt een onderverdeling gemaakt in landbouw, industrie en diensten.

In Heemskerk is 60 % van de banen in de industrie en 37,5 % in de industrie. Minder dan 2,5 % zijn er werkzame personen in de land- en tuinbouw. Dit heeft te maken met de automatisering en mechanisering in de landbouw waardoor er minder mensen nodig zijn om hetzelfde werk te verrichten, met name eentonig werk. De regio van kent het type markteconomie. Daarin bepaalt de markt het gedrag van producenten en consumenten. In Nederland heeft ook de overheid invloed op de economie. Zij hebben de taak om de welvaart meer te verdelen over de gehele bevolking. Dit wordt een sociale markteconomie genoemd.

Aan de verhouding tussen de import en export van een land, de handelbalans, kun je zien hoe een land er economisch voorstaat ten opzichte van andere landen. Of er buitenlandse handel naar Heemskerk toegaat is moeilijk te zeggen, want vaak worden er halffabrikaten geïmporteerd. Zoals ik al aangaf heeft Heemskerk economische samenwerkingsverbanden met andere gemeentes. Dit doen ze om zo de eenheid op economische gebied te vorderen. Zo werken gemeenten en regio`s vaak samen, bijvoorbeeld het industriebedrijf Tatasteel in IJmuiden.