U bent hier: Home - Heemskerk - Geografisch beeld

Geografisch beeld

De absolute ligging van de regio ligt op de coördinaten 52° 31' N.B. en 4° 42' O.L. v. Gr. De verschijnselen die typisch voor het gebied zijn: de ligging aan het water; de bodemgesteldheid : bos en heide, strand en duinen, woon- en werkgebied; het klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur tussen 9,0 - 9,5 °C en een gemiddelde hoeveelheid neerslag tussen 800 - 850 millimeter per jaar. De situatie van een gebied geeft de ligging van een gebied aan ten opzichte van andere gebieden, uitgedrukt in kosten, moeite of tijd.

Een technologische ontwikkeling in Heemskerk is de ondergrondse spoorwegovergang met Uitgeest. Een economische ontwikkeling is dat het toerisme komt voor het water en strand, waardoor de welvaart stijgt. Heemskerk kent van zijn inwoners ook een deel allochtonen en vluchtelingen. Die hebben een sociale-culturele ontwikkeling moeten ondergaan om zich aan te passen aan deze regio en land. Ze hebben het moeilijk om de taal te spreken en een opleiding of werk te zoeken. Het opleidingsniveau van middelbaar en hoger opgeleiden ligt op 47 - 50 als percentage van de hele bevolking, per COROP-gebied.

De natuurlijke omgeving van Heemskerk kent amper reliëf, er bevinden zich geen gebergten, de hoogte van de vlakte komt op + 5. De regio ligt aan de Noordzee en ligt in de buurt van het Noordzeekanaal. Het klimaat behaald door het jaar heen een gemiddelde jaartemperatuur tussen 9,0 - 9,5 °C en een gemiddelde hoeveelheid neerslag tussen 800 - 850 millimeter per jaar. De meeste neerslag valt in de maanden november en december met zo`n 70 millimeter per maand. De regio bevindt zich in de klimaatzone zeeklimaat (Cf) van Köppen, want er is neerslag in alle jaargetijden.

De meest vruchtbare grond bevindt zich in de buurt van de duinen en weilanden. Op de bodem wordt de landbouwtype tuinbouw toegepast. (groenten, bloembollen) Daarnaast is er veehouderij en akkerbouw. De bodemgesteldheid bestaat uit bos en heide, strand en duinen, woon- en werkgebied.