U bent hier: Home - Heemskerk

Heemskerk

'Heemskerk mooi in de IJmond'. Heemskerk is een plaats en gemeente in Midden-Kennemerland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 39.160 inwoners (1 april 2011, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 31,7 km² (waarvan 4,3 km² water). Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. Alleen de buurtschappen Noorddorp en Heemskerkerduin zouden hieronder gerekend kunnen worden (bron: wikipedia).

Een grens scheidt twee regio`s met een verschillend politiek gezag van elkaar. Zowel een staatsgrens als een gemeentegrens vormt daarmee een grens. Het politieke systeem van de regio is een democratie. Burgemeester en wethouders vormen het dagelijks bestuur van Heemskerk. De gemeenteraad controleert ze en zet de grote lijnen uit. Ambtenaren adviseren het bestuur en zien toe op uitvoering en naleving van besluiten. De bevolking heeft een zekere georganiseerde invloed op de wijze waarop de regio wordt bestuurd. Stemmen is daar de meest bekende vorm van, maar ook op andere manieren heeft de bevolking eveneens invloed. Heemskerk heeft een politieke samenwerkingsverband met o.a. Beverwijk over de Broekpolder. De zetelverdeling in de gemeenteraad Heemskerk is : CDA 5 , PVDA 5, VVD 5, GroenLinks 3, D66 3 en Lijst G. Wouters 1. Van binnenlandse conflicten is geen sprake omdat er geen territorium van een of meer naties is in de regio.

De relaties tussen de deelgebieden vormen de interne relaties van een regio. Bij Heemskerk kun je dan denken aan het wonen en winkelen. Het centrum is gelegen in het midden van de regio en de woningen daar in de buurt van. Dit heeft als pullfactor voor de inwoners dat het ook met de fiets makkelijk te bereiken is. Verder kent de regio in het centrum een aantal kerken waarvan de St. Laurentius en de Dorpskerk het bekendst zijn. Aan sportgelegenheid is voldoende ruimte besteed zoals zwembad De Waterakkers en tennis- en voetbalvelden waarvan Ado`20 en Odin`59 allebei aan de rand van de regio ligt. Ten slotte kent de regio een prachtige duinen en een eigen strand.

De relaties tussen de regio als geheel en andere gebieden vormen de externe relaties van een regio. Heemskerk heeft relaties op verschillende schaalniveau`s, het heeft een relatie met Beverwijk, over het grondgebied van de Broekpolder maar ook met grotere steden zoals Alkmaar en Amsterdam. De meeste inwoners van de regio wonen namelijk hier maar werken of studeren ergens in Alkmaar of Amsterdam. Een andere reden waarom mensen hier naar toegaan is bijvoorbeeld de grote keuze aan winkels, die we niet hebben in onze regio. Voor veel jongeren is uitgaan een externe relatie met de steden. Andere gelegenheden zijn musea, muziekevenementen en voetbalwedstrijden van AZ en AJAX.