Luister naar de diensten
U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

De Bijbel en de vluchteling

De Bijbel is een boek dat z’n mond open doet als het gaat over vluchtelingen en vreemden. Met een opvallende passie worden de mensen-die-iets-hebben opgeroepen om de mensen-die-niets-hebben bij te staan (Exodus 22):

 

De vreemdeling zul je niet onderdrukken,

hem niet benauwen.

Je bent immers zelf een vreemdeling geweest

in het Angstland Egypte…

 

We leven in harde tijden. Talloze mensen zijn op drift geraakt. Hele stoeten van mensen, vaders, moeders, ouderen en kinderen lopen van grens naar grens, hopend op een veilige plek. Europa is in verwarring, de politiek is machteloos, mensen zijn bang en gaan de straat op (‘Hier geen AZC!’), terwijl anderzijds burgers de mouwen opstropen en vragen: ‘Wat kunnen we doen?’

 

Ook de kerk moet hier iets mee. Staande midden in de wereld. Met diezelfde herkenbare vrees voor de vele vluchtelingen en voor het onbekende dat ze meebrengen. En met hetzelfde verlangen om iets te betekenen, de menselijkheid te dienen. Ja, én met die bijbelse stem in de oren (Amos 5):

 

Laat recht golven als water,

gerechtigheid als een altijd stromende beek…

 

We leven in moeilijke tijden. De problematiek is ongelofelijk complex en onoverzichtelijk. Niemand heeft hét antwoord op de grote vragen van vandaag. Ook de kerk niet. Maar de kerk heeft wel een kracht die ze niet mag onderschatten. Ze heeft die oude, bijbelse teksten. Die wijzen ons misschien wel meer dan we vermoeden een weg door de wirwar van onze tijd. En, de kerk is een gemeenschap. De kerk is: mensen die samenkomen, juist ook om over deze dingen na te denken, te praten. Samen zoeken, dat levert altijd meer op dan ’s avonds in je eentje naar Pauw en Jinek te kijken en dan wanhopend of schouderophalend naar bed te gaan.

 

De veel geprezen en verguisde Angela Merkel deed onlangs een opmerkelijke oproep: Ga weer eens naar de kerk. Het was bij de uitreiking van een eredoctoraat in Bern dat haar de vraag gesteld werd wat zij vindt van de toenemende angst voor de islamisering van onze samenleving. Haar antwoord: Hoezo, angst voor islamisering? Je kunt moslims toch niet verwijten dat ze hun religie kennen en ermee leven? Dat staat ons toch ook vrij? Dan kunnen we van daaruit het gesprek met elkaar aangaan. Heb zelf eens de moed om te zeggen dat je een christen bent, als je dat bent. Ga zelf weer eens naar de kerk. Wij hebben toch alsjeblieft ook de traditie dat we een beetje Bijbelvast zijn? Misschien kan dit hele debat ons inspireren om weer eens bij onze traditie te rade te gaan…

(Zie https://www.youtube.com/watch?v=xCdMvJaMCj8)

 

Ga weer eens naar de kerk. Misschien nog niet eens zo’n gek idee.

 

Marco Visser