1. 22-12 10:00 MK ds E. Plaisier (Uitgeest), 4e advent
  5. 29-12 10:00 Gezamenlijke dienst met Beverwijk, ds D. van Arkel

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Klok

Om die hoctiden te vieren
en swaer tempest van weren
en doden te bescreiden
sel men mi luden sonder beiden.

Oftewel: Om de hoogtijdagen te vieren en in geval van noodweer en om de doden te beklagen zal men mij luiden zonder dralen. Aldus de tekst die geschreven staat op de klok van onze Dorpskerk, gegoten in 1464. Zo is het geluid van de klok door de tijd heen een teken geweest voor heel het dorp. Nu heeft de kerk anno 2016 niet meer die centrale rol in de dorpsgemeenschap zoals in vroeger tijden. Dat geeft niet. Het wordt door mensen binnen en buiten de kerk wel eens betreurd: vroeger stelde de kerk wat voor, het was een instituut van betekenis. Maar waar staat geschreven dat de kerk macht, invloed of status zou moeten hebben?

Maar het is wel nog altijd onze opdracht: om niet voor onszelf te bestaan, maar om het dorp op het oog te hebben. De kerk is er… om de klok te luiden, letterlijk of figuurlijk. Ik bedoel: om dienstbaar te zijn. Om het goede bericht van Gods bevrijding en menselijkheid in de samenleving te laten klinken en vóór te leven. Alleen, hoe?

Misschien is het inspirerend nog eens naar die oude dorpskerkklok te luisteren. Een jongen met een hobby zet zoveel mogelijk kerkklokken in actie op Youtube. Zo ook die van de Heemskerkse Dorpskerk: https://www.youtube.com/watch?v=YlKm0CL0Cns

Marco Visser