1. 27-10 10:00 DK ds A. van Nierop (Beverwijk)
  2. 03-11 10:00 MK pastor F. van der Louw
  3. 06-11 19:30 DK Dankdag, ds M. Visser
  4. 10-11 10:00 MK ds M. Visser, avondmaal
  5. 17-11 10:00 MK ds D. van Arkel (Castricum)

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Verlangen naar verrassing

Het schijnt dat Facebook precies weet wie ik ben. Niet doordat ik het heb verteld, maar doordat het is berekend: aan de berichten waarop ik reageer, de plaatjes die ik bekijk, aan de dingen die ik ‘leuk’ vind, wordt afgelezen welke huidskleur ik heb, of ik heteroseksueel ben, of ik kind van gescheiden ouders ben, welke voorkeuren ik heb. Luister ik muziek via internet, krijg ik meteen de mededeling in beeld: Dit vind je waarschijnlijk ook leuk… met drie suggesties. Past precies! Bestel ik iets op bol.com, krijg ik meteen te zien welke boeken ik nog meer interessant vind. Inderdaad, die! Google ik voor de kinderen ‘kleurplaat herfst’, krijg ik meteen de bijpassende reclame in beeld. Bladblazer!

Het internet brengt mij in kaart. Bijna op de manier van Psalm 139 word ik gekend en doorgrond. Dat is natuurlijk niet omdat het internet in mij geïnteresseerd is. Of nu ja, juist wel, als klant! Om mij bij doelgroepen te kunnen indelen, om de reclame precies op maat te kunnen aanbieden. Je zoekt Psalm 139 op, want hoe ging die ook al weer? Pas maar op, de komende dagen krijg je hardnekkig de vraag in beeld of je geen lid van de EO wilt worden. Je bent kennelijk doelgroep.

En het gaat verder: mensen die met name via internet het nieuws volgen – dat worden er steeds meer: wie kijkt er nog het achtuurjournaal? –, krijgen precies de berichten te zien die passen. Het nieuws op maat geknipt. Enthousiast voorstander van zwarte Piet? Actief volger van de presidentsverkiezingen in de VS? Je krijgt de berichten te zien, die bij jouw smaak passen, die jouw beeld bevestigen.

Fascinerend dat het zo werkt. Alleen dringt de vraag zich op: wanneer word ik nog eens verrast? Hoe krijg ik nog eens iets nieuws te horen? Echt nieuws? Hoe word ik weer eens op andere gedachten gebracht? Muziek die ik zelf nooit uitgekozen zou hebben, een boek dat me vreemd aankijkt, hoe kom ik erop? Hoe wordt mijn gesloten wereld nu nog eens opengebroken? Want ik kijk rond en ik zoek en ik vind alleen maar… mezelf. Mijn eigen ideeën, mijn eigen smaak, de mening die ik toch al had.

‘Ga jij! Weg uit je land, uit waar je verwekt bent, naar een land dat ik je zal laten zien…’ krijgt Abraham te horen. En dat is wat in de Bijbel voortdurend gebeurt: de werelden van mensen worden opengebroken. ‘Samuël, Samuël!’ ‘Martha, Martha!’ Mensen worden bij hun naam geroepen en zo op een nieuw spoor gezet. Er komt iets van buiten op je af. Er klinkt een vreemde stem, je wordt aan het denken gezet, je komt in beweging, de dingen worden anders.

De kerk is zo gek nog niet. Da’s toch maar mooi de plek waar ons wereldbeeld nu eens niet bevestigd wordt. Als het goed is. De plek waar we nu eens niet horen wat we al dachten. Hopelijk. De plek waar je een beetje uit je eigen denk-kringetje getild wordt. Waar iets vreemds klinkt. Iets dat jou openzet.

Marco Visser