1. 22-12 10:00 MK ds E. Plaisier (Uitgeest), 4e advent
  5. 29-12 10:00 Gezamenlijke dienst met Beverwijk, ds D. van Arkel

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Liever naïef

Daags na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn kwam ik dit gedicht tegen van de Duitse dichter en toneelschrijver Bertolt Brecht (1898-1956): Die Bitten der Kinder.

Die Häuser sollen nicht brennen.

Bomber sollt man nicht kennen.

Die Nacht soll für den Schlaf sein.

Leben soll keine Straf sein.

Die Mütter sollen nicht weinen.

Keiner soll müssen töten einen.

Alle sollen was bauen.

Da kann man allen trauen.

Die Jungen sollen’s erreichen.

Die Alten desgleichen.

Het ontroert me vooral, geloof ik, omdat het gedicht ‘kindervragen’ heet. Het zijn inderdaad allemaal van die korte, stotende zinnen: Oneerlijk! Huizen die branden, moeders die huilen, da’s niet de bedoeling! Zinnetjes die kinderlijke verontwaardiging in zich dragen. Iets van: Nietes, jij speelt vals, zo mag het niet.

Het gedichtje ontroert me ook, omdat het raakt aan mijn onmacht. Je ziet wat er in de wereld gebeurt, het mensonterend, absurd geweld… maar je kunt er niets tegen doen. Ik voel me net zo onbeholpen als de zinnen van dit gedicht.

Maar ze laten me niet los. De woorden, de zinnen, ze blijven in me rondzingen. Namelijk als dragers van hoop. Het kan anders. En als het niet anders kan… dan toch. Misschien heel naïef. Ja, en inderdaad, kinderlijk. Te blijven roepen dat we moeten blijven bouwen en vertrouwen.

Zoals het misschien ook wel heel kinderlijk en naïef is om op zondagochtend naar de kerk te gaan. Oeroude Psalmen zingen en doen alsof ze over jou gaan. Jezelf geloof te binnen zingen. Vasthouden aan een vreemd verhaal over een land vol belofte, visioen van mensen met elkaar in vrede. Kijken naar die mens van Nazareth en horen dat niets onmogelijk is.

En ik denk steeds vaker: Dan maar kinderlijk, kan mij het eigenlijk schelen. Wat men realisme noemt, is vaak cynisme of onverschilligheid, verpakt in redelijkheid. Dan liever naïef. Woorden die volhouden tegen de feiten, ik blijf erbij.

Marco Visser