1. 27-10 10:00 DK ds A. van Nierop (Beverwijk)
  2. 03-11 10:00 MK pastor F. van der Louw
  3. 06-11 19:30 DK Dankdag, ds M. Visser
  4. 10-11 10:00 MK ds M. Visser, avondmaal
  5. 17-11 10:00 MK ds D. van Arkel (Castricum)

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Ware taal

Wat is er met onze taal aan de hand? Er verandert iets. Is het niet vreemd dat we er nauwelijks nog van opkijken dat onze minister-president taal bezigt als: ‘Doe normaal, en anders pleur je maar op’? En is het niet vreemd dat bepaalde buitensluitende en racistische uitspraken die in de jaren 80 en 90 nog als volstrekt onacceptabel werden gezien – denk aan hoe er in de Tweede Kamer op Hans Janmaat gereageerd werd –, nu met droge ogen worden gezegd en aangehoord?

Wat is er met onze taal aan de hand? In de Verenigde Staten is er een president, die het liefst via de 140 lettertekens van Twitter communiceert: slagzinnen, meningen, bevelen. Een man die zich er niet voor schaamt allerlei onwaarheden (inclusief onzin) als feiten te presenteren, en die ‘alternatieve feiten’ te noemen.

Je zou kunnen zeggen: Wat maakt het uit, het is in ieder geval klare taal, dit spreekt de mensen aan en dat is ook wat waard. Of: Ach, het is allemaal retoriek, dat hoort nu eenmaal bij de verkiezingstijd. Of: Nou ja, in ieder geval goed dat er eindelijk eens dingen benoemd worden… Ja, maar hóe zeg je de dingen die je wilt zeggen? De manier waarop je spreekt en schrijft, de woorden die je kiest, het maakt alles uit. De vorm zegt iets over de inhoud, die zijn één geheel. Als je woorden zwart-wit zijn, dan is je waarheid even later ook zwart-wit. En intussen wennen we met z’n allen aan steeds meer zwart-wit, aan die steeds hardere wijze van spreken. Kortaf, oordelend, neerbuigend, afwijzend, buitensluitend, alsof dat ‘normaal’ is.

Klare taal is nog geen ware taal. Ware taal is: taal die recht doet aan de ingewikkeldheid van het bestaan en die moeite doet om een ander te begrijpen. Ware taal is: de vraag toelaten, de nuance zoeken en soms even je mond houden, want ware taal is luisterende taal. Dat is: elkaar je dromen vertellen, de verbeelding aan de macht laten, zeggen wat onzegbaar is.

Er zit maar een ding op, we moeten oefenen. Dat is wat we in de kerk doen, op zondagochtend en doordeweeks in een kring: zoeken naar dat andere, ware woord dat recht doet. De tijd nemen voor een goed boek is ook zo’n oefening trouwens. Of zomaar eens een gedicht hardop voor jezelf voorlezen, zoals dit van Remco Campert:

CREDO

ik geloof in een rivier
die stroomt van zee naar de bergen
ik vraag van poëzie niet meer
dan die rivier in kaart te brengen

ik wil geen water uit de rotsen slaan
maar ik wil water naar de rotsen dragen
droge zwarte rots
wordt blauwe waterrots

maar de kranten willen het anders
willen droog en zwart van koppen staan