1. 22-12 10:00 MK ds E. Plaisier (Uitgeest), 4e advent
  5. 29-12 10:00 Gezamenlijke dienst met Beverwijk, ds D. van Arkel

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Ander verhaal

De verbeelding aan de macht. Dat is de reden waarom ik als predikant mijn ogen en oren goed open houd voor wat de kunst mij te melden heeft: een gedicht, een theaterstuk, een schilderij, een beeld. Ik ervaar het vaak als een bron van inspiratie. Namelijk omdat daarin iets uitgedrukt wordt van een andere orde, een ander verhaal. Immers, de realiteit hebben we al. Wat we voor ogen hebben, wat we om ons heen zien, wat we elke dag ervaren, wat er via de media tot ons komt. Onze realiteit, die kennen we al. De feiten. Maar als we waarlijk mens willen worden, dan hebben we ook een ander verhaal nodig. Dan moeten we ook af en toe iets horen wat we nog niet kennen. Willen we waarlijk mens worden, dan hebben we een droom nodig, een visioen, een vergezicht. Dat wat je alleen op het spoor komt als de verbeelding het voor het zeggen krijgt.

Dat doet nu juist de kunst: die laat de verbeelding aan de macht en opent zo onze oren en ogen, opent onze geest voor een ander verhaal. Goede kunst laat je even anders naar de wereld kijken: Wacht eens, zo had ik nog niet naar de dingen gekeken… Kunst moet daarom ook niet alleen maar fraai zijn, maar mag ook prikkelen, bevreemden, je op een ander been zetten. Vragen stellen, schuren.

Ik denk dat wij daar als samenleving enorm behoefte aan hebben. We zitten met z’n allen maar eindeloos naar Nieuwsuur te kijken, naar de journaals. Vastgeplakt zijn we aan de wereld zoals die is. Wat we vandaag nodig hebben is een verhaal. Een droom. Een lied, een beeld dat zingt van het geheim achter de dingen. Ik hoop dat de kerk dat ook doet. De verbeelding aan de macht. Dat andere verhaal vertellen. En daarom voel ik die verbondenheid met de kunst.

Prachtig is het beeld van Nico Kok, dat sinds kort naast onze Dorpskerk staat. Een beeld van steen, nota bene op een begraafplaats. Je zou zeggen: Dat klopt dus, stenen genoeg, namelijk grafstenen. Stenen die het verhaal vertellen van het gemis van overledenen. De stilte en de kilte van de dood. Maar temidden daarvan, daarnaast, staat nu dus dat beeld ‘Vogel’. Ook van steen, van graniet zelfs. Maar anders. Het vertelt een ander verhaal. Overigens heel bescheiden. Ook daarom is het zo mooi: het beeld schreeuwt niet, het dringt zich niet op. Je wilt dichtbij komen, je wilt het aanraken. Dan voel trouwens tot je verbazing met je vingertoppen… zachtheid. Nee, het schreeuwt niet. Maar het spreekt. En zo doorbreekt het de stilte en de kilte van de begraafplaats. En als je goed luistert, dan zou het wel eens kunnen dat je iets hoort en iets ziet van sierlijkheid, zachtheid, beweging, vliegen, leven… Onverwacht, van een andere orde.

Maar goed, dat is wat ik erin zie, dat is de beeldtaal die ik hoor. Het mooie aan de kunst is – als het goed is, is dat in de kerk ook zo trouwens – dat de interpretatie open is. Het is aan een ieder om het zijne, het hare, het eigene erin te ontdekken. Ik zou zeggen: ga het bekijken. Of liever gezegd, laat het tot je spreken.

Marco Visser

(Deel van de toespraak gehouden op 10 maart 2017 in de Dorpskerk bij de onthulling van het beeld ‘Vogel’ van kunstenaar Nico Kok, dat namens de in 2016 overleden Joop Böekling geschonken is als eerbetoon aan de vrijwilligers van de Dorpskerk.)