1. 27-10 10:00 DK ds A. van Nierop (Beverwijk)
  2. 03-11 10:00 MK pastor F. van der Louw
  3. 06-11 19:30 DK Dankdag, ds M. Visser
  4. 10-11 10:00 MK ds M. Visser, avondmaal
  5. 17-11 10:00 MK ds D. van Arkel (Castricum)

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Betrouwbaar woord

In de afgelopen zomer zag ik op de onvolprezen tv-zender ARTE de Britse miniserie The Politician’s Husband, ‘De man van de politica’. Het verhaal gaat over man en vrouw die allebei in de politiek actief zijn, hij als staatssecretaris, zij in het parlement. Op een gegeven moment moet hij terugtreden, terwijl zij op haar beurt de kans krijgt om minister te worden. In beginsel steunen ze elkaar natuurlijk, maar gaandeweg ontstaat er toch een onderlinge strijd om de posities. Hopelijk wordt de serie nog eens op de Nederlandse tv uitgezonden. Voor een impressie van de sfeer: https://www.youtube.com/watch?v=W2oJPUeVNoc.

De wereld van de politiek wordt neergezet als één groot wespennest. Naar buiten toe worden er prachtige dingen gezegd, maar intussen is er een ongelofelijk gekonkel via appjes en wandelgangen. Dat is indrukwekkend om te zien, maar tegelijk niet echt een verrassing. Is dit niet wat wij eigenlijk al denken? De politiek als een spel, of erger nog, als een leugen? Terwijl je zit te kijken, hoop je maar dat het omwille van het verhaal wat overdreven wordt. Maar echt spannend is wat zich tussen die twee mensen afspeelt. Thuis, aan de eettafel, in bed. Hoe ze praten, naar elkaar kijken. Het begint met een klein leugentje, iets wat verzwegen wordt om de ander te beschermen. Maar even later zegt het woord niet meer wat het doet en doet het niet meer wat het zegt. De woorden, de gedachten, de daden, het klopt niet meer. Een man en een vrouw die niet betrouwbaar meer voor elkaar zijn…

Nu hebben ze samen een dochter, Ruby, en een zoon, Noah. De jongen is autistisch, in een vrij hevige mate: hij moet elke dag via precies die-en-die route naar school gebracht worden. Z’n melk moet precies zus-en-zo in z’n glas ingeschonken worden. Dwangmatig, onbenaderbaar, lastig. Maar het bijzondere is dat het beeld dat van hem getekend wordt, verschuift: aanvankelijk is hij vooral de jongen die de ingewikkelde situatie alleen maar nog ingewikkelder maakt, maar gaandeweg wordt hij tot een soort tegenbeeld, het beeld namelijk van een volkomen betrouwbaarheid. Terwijl de beide ouders verstrikt raken in leugens, wordt de autistische Noah meer en meer degene van wie je nog op aan kunt. Elke dag hetzelfde ritueel. Het eten altijd op dezelfde manier op z’n bord: zo wil hij het, zo zegt hij het en zo gebeurt het, je weet precies waar je aan toe bent. Hij heeft ook geen humor, lacht niet om grapjes, kent geen ironie. Waarom niet: omdat hij niet begrijpt dat je het ene zegt, terwijl je het andere bedoelt. Dat is ingewikkeld genoeg en wordt ook nergens mooigepraat. En toch, ik vond het een ontroerende manier van omdenken: juist hij wordt tot een teken van betrouwbaarheid.

Ik moest hieraan denken toen ik Prediker 5 las: ‘Wees zuinig met je mond, laat je hart zich niet haasten een woord te doen uitgaan… Beter is het dat je niets belooft dan dat je een belofte doet en die niet vervult…’ De Prediker, die dwarseling-vragensteller onder de bijbelse stemmen, raakt mij, omdat hij zo op zoek is naar het betrouwbare woord. In onze wereld van onwaarachtigheid en onechtheid zoekt hij het woord dat klopt. Dat recht doet en opbouwt. Het woord dat een daad is en een weldaad. Als je spreekt, spreek dan zo, zegt de Prediker.

Marco Visser