Luister naar de diensten
U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Liedje van verlangen

De Driestuiversopera uit 1928 van theatermakers Bertolt Brecht en Kurt Weill speelt zich af in de Londense onderwereld. Het verhaal over ‘Mackie het Mes’, zijn liefjes Polly en Lucy – met hun prachtige jaloezieduet – en de bedelaarskoning Mr. Peachum, vertelt hoe mensen zo goed en zo kwaad als het gaat, staande blijven in een harde wereld. Meer kwaad dan goed, zo blijkt. Op zeker moment komt Jenny op de bühne, die als keukenmeid in een goedkoop hotel werkt. Niemand let op haar, ze is er alleen maar om te bedienen. Maar dan zingt ze haar lied, dat bekend staat als de ballade van Piraten-Jenny. (Zoek op Youtube naar Seeräuber Jenny en je vindt vele mooie uitvoeringen, zoals deze klassieker: https://www.youtube.com/watch?v=23ie9nojg5I.) ‘Mijne heren, vandaag zien jullie mij glazen afwassen, voor iedereen maak ik het bed op. Ze geven me een stuiver en ik zeg vriendelijk bedankt…’ Zo bezingt ze haar harde bestaan. Maar ze dagdroomt: ‘Op een avond zal het donderen in de haven… Een schip met acht zeilen en vijftig kanonnen zal aan de kade liggen…’ Jenny ziet het helemaal voor zich: het piratenschip zal de stad met de grond gelijk maken: ‘Mijne heren, het lachen zal u vergaan, de muren zullen vallen… Maar let op, één hotelletje van niks blijft overeind. En ze zullen vragen: wie woont daar eigenlijk? Daar moet wel iets bijzonders mee zijn!’ Er zit sarcasme in Jenny’s lied, woede ook. Maar vooral hoor ik verlangen. Ze zingt zichzelf er boven uit. Ze zingt van een nieuw begin, een ontkomen: ‘En het schip met acht zeilen en vijftig kannonnen… gaat ervandoor. Met mij.’

Bijzonder en veelzeggend is dat de ballade van Piraten-Jenny het verhaal van Jericho citeert. Zo wordt het verteld: Jozua en het volk Israël naderen het land van belofte. Als twee verspieders het land alvast ingaan, komen ze in Jericho. Een onneembare vesting, een stad van muren. Dat wil zeggen: een stad, een wereld, waarin mensen elkaar uitsluiten. De twee komen bij de hoer Rachab. Ze woont op de muur: ze is letterlijk een randbewoner, vrouw in de marge, niemand let op haar, ze is er alleen maar om te ‘bedienen’. Maar zij is het die van menselijkheid weet, zij is solidair in de nood, zij maakt verbinding, zij biedt veiligheid. En juist zij heeft toekomst. Terwijl Jericho instort, blijft haar stukje muur staan, haar huis, Rachab blijft overeind.

Wonderlijk, ik hoor ze ineens samen zingen, Piraten-Jenny en Rachab. De Driestuiversopera geeft een stem aan dat meisje, dat anders door niemand gehoord of gezien wordt. En precies dat doet het Bijbelverhaal ook: de vrouw in de marge krijgt het voor het zeggen. De keukenmeid en de hoer, ze raken me met hun lied, hun verhaal, hun uitzicht. Tegen de klippen op roepen ze uit: dat die hele rottige rotwereld van macht en geweld een keer in elkaar dondert. Dat het een keer uit moet zijn met machtsmisbruik. Dat niemand meer aangerand wordt. Dat jonge vrouwen veilig kunnen gaan fietsen. Dat verliezers er bovenop komen. Die hoop, dat verlangen, dat lied. Jenny en Rachab zingen: dit moet en zal de toekomst zijn.

 

Marco Visser