Luister naar de diensten
U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Kwetsbaar

Kerst is het feest van de kwetsbaarheid. Vreemd eigenlijk: een feest om broosheid te vieren. Kaarsen aansteken, tafel dekken, eten met familie en vrienden, muziek luisteren bij een versierde boom, omdat… wij kwetsbaar zijn, weerloze mensen. Is dat nu reden voor een feest?

Zo gaat in ieder geval het verhaal: herders op het veld zien een groot licht. Een engel komt aankondigen dat de mensenredder geboren is, de Heer nota bene. Maar waar en hoe? Hij ligt als een kind in een kribbe. Als een zuigeling, gehuld in wat doeken, in een voerbak. Een baby: het meest kwetsbare wezen dat er op de aarde te vinden is. Volkomen weerloos. Als er niet heel voorzichtig mee omgesprongen wordt, als er geen ontferming is, geen liefdevolle armen, dan houdt meteen alles op. Uiterst breekbaar. Geen toeters en bellen, geen spierballengod. Maar een kind is de redder. Zo gaat het verhaal. Verhaal dat ons vertelt wie wij zijn en waarin onze redding gelegen is.

Wij hebben het er maar moeilijk mee. Juist in deze tijd, waarin wij vooral de mooie, sterke, fraaie kant van het menszijn willen zien en laten zien. Glans, succes, geluk. De Belgische psychiater Dirk de Wachter schrijft: ‘We zijn geobsedeerd met geluk. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. Dat lijkt me een vergissing. We moeten in dit aardse leven aanvaarden dat het af en toe een klein beetje lastig kan zijn. We lijken niet te kunnen niet accepteren dat het dagelijkse leven soms maar al te gewoon en soms maar al te verdrietig is.’

Het leven is gewoon. Het leven is verdriet ook, stervenspijn. Het leven is falen. Het is rafelig. Maar juist daarom en daarin kan iets gebeuren wat van onschatbare waarde is. Zo vervolgt Dirk de Wachter: ‘De liefde verschijnt niet in de fantastische kant van het leven. Niet als iedereen zich geweldig voelt en bonussen binnenharkt. Juist als het leven een beetje moeilijk wordt, heeft de mens nood aan een ander. Dan hebben we nood aan hechting, streling, de blik van de ander en samenzijn met de ander. Dat komt vooral als het moeilijk is.’

Daar draait het om met Kerst. Feest om uit te spreken en uit te zingen: Nee, wij zijn misschien toch niet zo sterk en onkreukbaar als we onszelf graag presenteren. Ja, het leven is broos. Ja, wij zijn kwetsbaar. Ja, en juist daar, juist dan, precies zo, gaat de hemel open.

 

Marco Visser