1. 22-12 10:00 MK ds E. Plaisier (Uitgeest), 4e advent
  5. 29-12 10:00 Gezamenlijke dienst met Beverwijk, ds D. van Arkel

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Bloesem in de winter

In februari 1890 verblijft Vincent van Gogh in een instelling voor psychisch zieken in Saint-Rémy-de-Provence. Het is vijf maanden voor zijn dood, hij vecht met de duisternis, de depressie, zijn ziekte. Af en toe kan hij toch nog wat tekenen en schilderen in de tuin: irissen, olijfbomen. Soms ook kopieën van werken van Rembrandt en Delacroix, op die momenten dat hij niet naar buiten durft. Dan krijgt hij een brief van zijn broer Theo, die hem schrijft dat er een kindje geboren is, een zoon, Vincent Willem. Het antwoord is een van de meest ontroerende schilderijen uit de geschiedenis van de mensheid: de amandelbloesem. Grillige takken tegen een hemels lichtblauw, witroze bloemen, knoppen die op openbarsten staan. Pure tederheid. Vincent stuurt het werk aan Theo op als cadeau voor het prille gezin.

Wie in het voorjaar de duinen in loopt, kan er iets van zien: jong groen, bloeiende bomen. Zo mooi is de natuur, ieder jaar weer. Maar het schilderij van Vincent van Gogh laat iets anders zien. Niet zomaar de lente, niet de natuur die natuurlijk elk jaar weer opbloeit, maar: bloesem in de winter. Vincents wereld is winter. Het is donker om hem heen en in hem, zijn bestaan is hard en koud. Maar daartegenin schildert hij: witroze, hemels blauw, nieuw begin. Onmogelijk, tegen alles in, teer verzet tegen de feiten.

En dat is Pasen: het kan niet, maar het gebeurt toch. Water uit de rots, een open graf, toekomst waar alles doodgelopen is, bloesem in de winter.

Marco Visser