1. 18-11 10:00 MK ds M. Visser m.m.v. Songs for You
  2. 25-11 10:00 MK Laatste zondag kerkelijk jaar, ds M. Visser en pastor F. van der Louw m.m.v. Con Amore
  3. 02-12 10:00 MK 1e Advent, ds M. Visser m.m.v. Revival Zaandam
  4. 09-12 10:00 MK 2e Advent, ds M. Visser
  5. 16-12 10:00 MK 3e Advent, ds M. Visser

U bent hier: Home - Onze kerk - Dorpskerk - Orgel

Orgel in de Dorpskerk

Het orgel is in 1857 geplaatst in de Dorpskerk. Tot dat moment had de kerk het zonder kerkorgel moeten stellen, en werd de zang ondersteund door een voorzanger. De bouwkosten bedroegen f. 1000,- en werden ondermeer betaald door een collecte die f. 260,- opbracht en een renteloze lening van f. 400,- van Jhr. I.M. Deutz van Assendelft.

De bouwer van dit instrument is Hermanus Knipscheer te Amsterdam. Deze orgel makerij heeft drie generaties omvat, allen Hermanus geheten.

(Hermanus I 1772-1833, Hermanus II 1802-1874, Hermanus III 1826-1896). Ze hielden zich vrijwel de gehele 19e eeuw bezig met het nieuw bouwen en onderhouden van orgels.

De bouwer van dit instrument is Hermanus van de tweede generatie, welke verantwoordelijk was voor de bloeitijd van de orgel makerij. De klank van hun instrumenten laten zich kenmerken als krachtig, pikant, soms bij het ruige af. In 1857 was de orgel makerij gevestigd op het adres N.Z. Voorburgwal 548, in 1858 verhuisden ze naar de Warmoesstraat J 592. Na de dood van Hermanus II is de orgel makerij voortgezet door zijn meesterknecht A.M.T. van Ingen en diens zoon Karel Pieter van Ingen te Haarlem.

De foto van de voorzijde van het orgel laat zijn huidige locatie zien links achteraan in de kerkzaal (vanuit het koor gezien). Het orgel laat zich kenmerken als een balustrade orgel op viervoet basis met achterzijde bespeling. Oftewel, een orgel, dat vooraan op een balustrade is geplaatst, waarvan de grootste pijp een lengte heeft van vier voet (= 120 cm) en waar de bespeler zich aan de achterzijde bevindt. De kas is vormgegeven als een opmerkelijke neo classicistische blok vorm. In het midden een boog veld met aan weerszijden twee boven elkaar geplaatste velden met aan de buitenzijden twee geronde zij velden. Alle velden hebben een V-vormig labiumverloop.

Apart zijn ook de toscaans vormgegeven zuilen welke de velden scheiden. Verder spitse bladeren tussen de pijp voeten, spits boogjes tussen de bovenzijden van de pijpen, een kielbogig opzetstuk midden op het orgel, met in de hoeken twee klokvormige opzetstukken met bladmotieven. De zijkanten zijn voorzien van twee gekoppelde S-voluten.

Technische gegevens: dispositie:

Bourdon 8 voet  -  viool 8 voet (C-B uit Bourdon)  -  prestant D 8 voet (vanaf c’)  -  prestant 4 voet
open fluit 4 voet  -  octaaf 2 voet  -  mixtuur 2-2 sterk  - dulciaan 8 voet.

Er is een pianotrede en een oplostrede aanwezig, waarmee de prestant 8’, prestant 4’, octaaf 2’, mixtuur 2-3 st en de dulciaan 8’ in- en uitgeschakeld kunnen worden. Deze treden zijn net boven het pedaal zichtbaar. Het hand klavier is vormgegeven met robbellijsten rondom. De register knoppen zijn voorzien van witte porseleinen naamplaatjes. Aan de rechterzijde van de kas bevindt zich het (afgezaagde) gedeelte voor de handbediening van de twee schep balgen van de handpomp.

Onder de vier rechter register knoppen bevindt zich een knopje voor de wind zicht, welke aangeeft in hoeverre de balg met lucht is gevuld. Bijna niet zichtbaar is het knopje voor de wind lossing onder de linker rij register knoppen. De motor bevindt zich in een sus kast meteen links naast de orgel bank. Wat de claviatuur betreft: de omvang van het manuaal is C-f’’’, de omvang van het (aangehangen) pedaal is C-d’. De toonhoogte is 440 Hz, de temperatuur: evenredig zwevend en de winddruk is 60 mm waterkolom.

Het orgel in de loop der tijd

In 1947 is op kosten van de toenmalige tweede organist, de heer van Tuinen, een elektrische wind voorziening geplaatst. Overigens heeft hij wel de aanschafprijs volgens eigen zeggen later terug ontvangen van de kerkvoogdij.

Tot aan 1970 heeft het orgel in het midden van een balustrade gestaan zo´n vijf meter uit de toren muur. Daaronder bevond zich de garderobe, een consistoriekamer en een stookhok. Na de uitbreiding in 1970 met een uitbouw aan de noordzijde van de kerk op de plek van de in 1800 gesloopte noorder kapel, werd de vrijkomende ruimte bij de kerkzaal getrokken. Het orgel vond een plek op een verkleind balkon aan de linker achterzijde van de kerk zaal (gezien vanuit het koor). Dit om de toren toegangen in het zicht te brengen. Na restauratie door Flentrop orgelbouw werd het orgel in 1972 herplaatst.

Het onderhoud is gepleegd door:

• 1857 - 1874 : H. Knipscheer
  • 1874 -   ****  : A.M.T. van Ingen
  •   ****  - 1968 : K.P. van Ingen
  • 1968 - 1971 : onbekend
  • 1971 - 2001 : Flentrop
  • 2001 - heden : R.R. Witteveen

Organisten

Voor zover na te gaan is het orgel door de volgende organisten in de eredienst bespeeld:

• tot 1974 : Alberta Swalve, bijgestaan door Sjoerd van Tuinen
  • 1974 - 1989 : Sjoerd van Tuinen
  • 1980 - 1984 : hr. Schaap
  • 1989 - heden : Anja van der Ploeg, Sybren Boukes, van 1989 tot 1998 bijgestaan door Jan Lakeman, van 1998 tot heden bijgestaan door Jan Dekker.