U bent hier: Home - Intranet - Dorpskerk kerkramen - Raam 5

Raam 5: Kerk en industrie

Beeldt het een utopie uit? Een Kruis opgericht en gedragen door de industrie? Overheerst het Kruis de industrie? Wat wij als kerkmensen zo graag zouden willen? Of is het ons beeld voor de toekomst, het dagelijks leven overschaduwd door het Kruis, opgetild, gedragen door de hoop op een leven in God's hoede?

Niet alleen in momenten van inkeer ervaren, maar iedere dag, door iedereen. Of je nu met je handen werkt, of met je hoofd, of je je inspant op school, of rust krijgt in een woon- of zorg centrum.

Past het eigenlijk wel in de kerk, een raam Kerk en Industrie? Zijn ze niet met elkaar in tegenspraak? We zijn tijden lang gewend geweest de zondag aan God te wijden en de andere zes dagen aan het werk. Nu de wereld zo veranderd is, dat de economie in al zijn geledingen 24 uur doordraait, heeft de mens geen tijd meer voor God.

Je onttrekken aan het ritme van deze tijd is haast niet mogelijk, tenzij je het risico durft te lopen door je omgeving als een zonderling bestempeld te worden. Je moet wel mee in de tredmolen van deze tijd.

Wat heeft de kunstenaar dan bedoeld met zijn lege vlakken links en rechts? Alle andere ramen zijn bewerkt tot aan de buitenste glazen. Spreidt alleen de aarde zich in dit raam uit? Als de grond van ons bestaan? Blijft er ruimte voor de industrie, de wereld voor verdere expansie? Of toch, in de top van het raam, voor het Kruis, voor Christus, om die leegte te vullen met Zijn Licht, Zijn Zijn?

Na de Tweede Wereldoorlog gingen we geloven in onze eigen kracht, ons vermogen tot wederopbouw, tot scheppen van een beter leven voor de (westerse) mens. Maar nu, in de 21e eeuw krijgen steeds meer mensen het onbehaaglijke gevoel, dat je niet meer kunt genieten van je welvaart, als je broeders en zusters aan de andere kant van de aarde honger hebben, dat het geen geluk schenkt als je niet kunt delen. Dat je iets mist in je leven, als je alleen maar bezig bent met het voorzien in eigen materiële behoeften.

En zo zullen we in deze tijd, waarin we ons zo druk maken over vergankelijke zaken, als “vanzelf”, als opwellend uit onze Oerbron, momenten gaan zoeken en vinden om in contact te komen met God. Als we achter ons bureau zitten, een muur metselen of het huis schoonmaken, kunnen we plotseling onder ons werk, een flits van Gods nabijheid ervaren.
Ook dat heeft de kunstenaar naar ons gevoel uitgebeeld.

Overal haast en ver- Leven is liefde doen,
keer dat geen richting heeft, gaan in het oude spoor:
wolken lawaai als een mensen zijn vader en
vuur dat geen warmte geeft. zoon, en dat gaat maar door.

Leven is overal
tussen fabriek en flat